Język hiszpański na poziomie podstawowym cz. I i II

Lp. Element opisu kursu Opis
1. Numer kursu
JH1/06/10
2. Nazwa kursu Języka hiszpański na poziomie podstawowym cz. I i II
3. Prowadzący mgr Małgorzata Szwajda-Majcherkiewicz
4. Forma zajęć Kurs językowy
5. Liczba godzin 60 godzin (20 spotkań po 3 godziny)
6. Termin

Zajęcia odbywają się w poniedziałki, środy i piątki w godz. 17.30 - 20.00.

7. Cena  780 zł
8. Cel kursu

Zapoznanie Słuchaczy z gramatyką i wybranymi zagadnieniami leksykalnymi języka hiszpańskiego. Rozwijanie wszystkich sprawności językowych. Nastawienie na metodę komunikacyjną.

9. Warunki wstępne

Chęć uczenia się języka hiszpańskiego.

10. Treści 1. Przyswojenie zasad poprawnego pisania i czytania.
2. Zagadnienia gramatyczne (koniugacja i użycie trzech czasowników 'być', czasowniki nieregularne i z obocznościami, konstrukcje z użyciem czasowników 'musieć' i 'lubić', liczebniki główne i porządkowe, tworzenie liczby mnogiej oraz rodzaju żeńskiego rzeczowników i przymiotników regularnych i nieregularnych, zaimki dzierżawcze, wskazujące, nieokreślone, pytajne, osobowe, czasowniki zwrotne, czasowniki z obocznością o-ue, stopniowanie przymiotników, konstrukcje z użyciem gerundio, czas przyszły, zdania warunkowe, czasowniki z obocznością c-zc, czasowniki z obocznością e-i, czas przeszły).
3. Problematyka leksykalna (znajomość zegarka, dania i produkty żywnościowe, pogoda, nazwy dni tygodnia, miesięcy, kierunków geograficznych; odzież, poczta, problemy ze zdrowiem, rodzaje sklepów, nazwy miejsc; kraje i narodowości, zawody, rodzina, charakter i wygląd zewnętrzny, Internet, kolory, części domu, słownictwo z dialogów tematycznych, pogoda, zwierzęta, kuchnia, części ciała, ubrania, zdrowie i medycyna, kino, sport, zakupy).
11. Oczekiwane efekty kształcenia

Poprzez nabytą wiedzę uzyskanie umiejętności porozumienia się w języku hiszpańskim w różnych sytuacjach życia codziennego np. w restauracji, sklepie itp.

12. Zasady zaliczenia

 Pozytywne zaliczenie egzaminu w formie pisemnej.

Copyright © 2024 UKSW Wszelkie prawa zastrzezone
Informacja o ciasteczkach